Pravac na pravac! | Sportski auto i karting savez Srbije

Pravac na pravac!

06.07.2017

Jedna od najmalađih automobilskih grana u porodici SAKSS- a su trke ubrzanja na 402 metra. Uvodna trka sezone, prvobitno planirana istog vikenda kada i kružna trka na ušću, morala je biti otkazana zbog lošin vremenskih uslova. Kako je lepo vreme sada izvesno, premijerna trka sezone na domaćim stazama biće vožena 8. I 9. Jula na stazi u Beogradu. Lokacija je već dobro poznati pravac kod zgrade nekadašnjeg SIV- a, današnje Palate Srbija, u Bulevaru Nikole Tesle.

Prema prvim najavama, tokom vikenda se na stazi očekuje oko 80 takmičara, iz Srbije, Bosne i Hrvatske. Trke će biti vožene u standardnim klasama 17, 16, 15, 14, 13, 12 i 11 sekundi, a gledaoci će imati prilike da vide najinteresantnije „kreacije“ iz Srbije, ali i zemalja regiona gde su trke ubrzanja vrlo popularne. Biće tu, recimo, „opel korsi“ s mašinama od po 700 „konja“ i ostalih sličnih kreacija. Naravno, na stazi će se naći i najpoznatija domaća imena, poput Esada Došljaka, koji je najavio učešće s jednim specijalno pripremljenim „poršeom 911“, ali i Zorana Slavkovića, u ljubiteljima ovog sporta dobro poznatom „suzuki marutiju“, od kojeg je samo ime ostalo u serijskoj verziji.

U subotu program startuje verifikacijom vozača, već od 07:00 časova. Potom slede slobodni treninzi i kvalifikacije, a negde oko 15:00 časova očekuje se početak prve vožnje, odmah po završetku uvodnog nadmetanja sledi i druga vožnja.