AUTO TRKA NA KRUŽNIM STAZAMA NAGRADA HRVATSKE 2020 – GROBNIK

29.07.2020

Posle odlaganja auto trka zbog pandemije virusa korona na medunarodnom nivou, automobilisti iz Srbije dobili su priliku minulog vikenda da se takmice na stazi Grobnik u Hrvatskoj.

Pauza je uticala na formu srpskih asova brzina na cetiri tocka, ali im nije umanjila talenat i umece. Na startu Šampionata Istocne Evrope za turing automobile TCR specifikacije, u obe trke, pobeda je pripala automobilisti iz Srbije.

Duplu pobedu zabeležio je Dušan Borkovic za volanom „hjundaija i30 N TCR“, a dva puta drugo mesto pripalo je Milovanu Mikici Vesnicu za volanom „kupre TCR“, inace aktuelnom prvaku. Uspešan start srpskih automobilista upotpunio je Nemanja Milovanovic osvajanjem dva boda za deveto mesto u prvoj trci, za volanom „kupre TCR“.

Konkurencija je bila brojna i kvalitetna. Nadmetalo se 18 vozaca iz Poljske, Ceške, Slovacke, Madarske, Nemacke, Hrvatske i Srbije, gde jedino naši vozaci nemaju priliku da se takmice i usavršavaju na vrhunskim autodromima u svoj zemlji, za razliku od rivala, koji pored sjajnih trkališta, imaju i razvijen auto sport. Ali, nemaju talente kao što su srpski asovi.

Borkovic je dokazao da je svetska klasa, automobilista koji se uspešno takmicio u Svetskom šampionatu turing automobila (VTCC), bio u vrhu VTCR i ETCR prvenstava i beležio pobede. Vredi naglasiti da je Borkovic imao sjajnu logistiku u M1RA rejsing timu iz Madarske, ciji je vlasnik aktuelni svetski šampion u VTCR seriji, Norbert Mihelis. Madari su sjajno pripremili Borkovicu „hjundaji i30 N TCR“ s brojem 62 i opservirali tokom vikenda na Grobniku, potvrdivši da su vrhunski tim i opravdali izreku „koliko para, toliko muzike“.

Vesnic je potvrdio vrhunsko umece, i to za volanom automobila u dobroj meri prevazidene evolucije. Bar desetak automobilista, ukljucujuci i Borkovica, imali su na Grobniku automobile najnovije specifikacije i startnu prednost u odnosu na Vesnica. Iskusni as iz Gorjana kod Užica, sve je nadoknadivao vrhunskom vožnjom i tehnickim umecem clanova njegovog tehnickobg tima iz ASK Vesnic. Branilac titule na drugom takmicarskom vikendu TCR Istocna Evrope na stazi Slovakijaring (21-23. avgust) bice motivisan da uzvrati udarac.

Milovanovic, prošlogodišnji šampion Centralnoevropske zone (CEZ) u klasi automobila D4-TC+2.000 ccm, u poslednjem momentu se odlucio da startuje u Šampionatu TCR Istocna Evropa. Imao je na Grobniku samo šest guma, duplo manje u odnosu na rivale, koje je dobio tek na po dolasku na stazu.

Imao je tehnickih problema tokom kvalifikacija, koji su mu uskratili bolju poziciju na startu, cime bi stigao do boljih plasmana i osvojio više bodova. Ukoliko dobije finasijsku podršku sponzora u nastavku šampionata, koju Milovanovic zaslužuje, bice u prilici da se bori za mesto na pobednickom podijumu.

Dominacija Srba na Grobniku neke je iznenadila, i to u šampionatu koje se po kvalitetu konkurencije izjednacilo sa najboljim trkama serije, poput TCR Italije, Nemacke, Rusije, Skandinavije...

 

PODIJUM

Prva trka: 1. Dušan Borkovic (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 25:42.470 minuta, 2. Milovan Vesnic (Srbija) „kupra TCR” +7.894 sekundi zaostatka, 3. Matej Konopka (Slovacka) „hjundaji i30 N TCR” +10.564...

Druga trka: 1. Dušan Borkovic (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 26:04.925 minuta, 2. Milovan Vesnic (Srbija) „kupra TCR” +11.987 sekundi, 3. Matej Konopka (Slovacka) „hjundaji i30 N TCR” +12.698...

 

GENERALNI PLASMAN

1. Dušan Borkovic (Srbija) „hjundaji i30 N TCR” 50 bodova, 2. Milovan Vesnic (Srbija) „kupra TCR” 36, 3. Matej Konopka (Slovacka) „hjundaji i30 N TCR” 30, 4. Boldiš Bence (Madarska) „kupra TCR” 22, 5. Jakim Galaš (Ceška) „golf GTI” 22, 6. Igor Stefanovski (S. Makedonija) „hjundaji i30 N TCR” 16, 7. Mihal Makeš (Ceška) „kupra TCR” 10, 8. Dušan Kuržil junior (Ceška) „hjundaji i30 N TCR” 8, 9. Karol Vitke (Nemacka) „kupra TCR” 4, 10. Nemanja Milovanovic (Srbija) „kupra TCR” 2, 11. Žarko Knego (Hrvatska) „kupra TCR” 1 bod.