Muke i pouke tokom kvalifikacionih trka na Velikom Rotaks finalu | Sportski auto i karting savez Srbije

Muke i pouke tokom kvalifikacionih trka na Velikom Rotaks finalu

24.10.2019

Četvrti dan Velikog finala Rotaks svetskog prvenstva koje se održava na stazi Sarno u Italiji Filip Jenić je višestruko iskoristio kako bi došao do spoznaje kako je to biti u samom vrhu, sredini i na začelju u isto vreme, iz koje će izvući pouke za dva preostala dana. Kao i prethodnih dana Filip se javio i vrlo realno, slobodno se može reći samokritično, što je odlika lepo vaspitanog deteta, opisao događaje na stazi. Krenimo redom...

- Današnji dan bio je solidan. Na warm up-u sam odvezao pet krugova čisto da vidim da li je motor u dobrom stanju, tako da sam završio 20. Znao sam da to neće biti nikakav problem za mene u drugoj kvalifikacionoj trci. Prva kvalifikaciona trka je bila dosta iscrpljujuća. Startovao sam sa 14. pozicije i u prvom krugu stigao do 10. mesta. Tu sam se zadržao do negde petog kruga kada sam počeo još da napadam. Polako ali sigurno stizao sam grupu koja se bori za peto mesto i u poslednjem krugu stigao do odličnog šestog mesta. Nažalost spao mi je bumper( prednji branik) tako da sam dobio 5 sekundi kazne, što me je "bacilo" na 10. poziciju. Bez obzira na to bio sam svestan da sam odlično vozio i video da mogu ka samom vrhu - slovi Jenić.

Druga četvrtog dana, ukupno treća kvalifikaciona trka priča za sebe, ali su važne pouke, da ne bi bilo kasnije muke.

- Druga kvalifikaciona trka bila je lošija, ali u isto vreme i dobra lekcija za ubuduće. Startovao sam ponovo sa 14. pozicije i u prvoj krivini sam katapultiran u travu, ali sam se ubrzo vratio na stazu na 25. mesto. Znao sam od početka da nisam imao vremena za gubljenje jer sam imao samo devet krugova. Odličnom ofanzivom domogao sam se 14. mesta odakle sam i startovao što opet nije loše jer sam video kako je biti na začelju i kakvi bi me izazovi čekali u tim situacijama. Na kraju svih kvalifikacionih trka video sam kako je to biti u samom vrhu, sredini i na začelju u isto vreme. Što je odlično iskustvo... Kada se svi bodovi saberu završio sam na 11. mestu što je fantastično s obzirom na to da sam se kvalifikovao na 27. mestu!!! Sutra prefinale od 11:50 i startujem sa i više nego dobre šeste pozicije! Nadam se da ću tako da nastavim!Svi koji žele mogu uživo da prate trku od 11:50 na  - jasan je Filip Jenić.