Reli dva jezera u Severnoj Makedoniji za CEZ

26.06.2019

Poslednje veliko reli takmičenje u najjužnijoj Republici nekadašnje SFRJ Makedoniji bio je YU reli održan 1979. godine. Posle četiri decenije pauze na terenima sada Severne Makedonije održava se međunarodni reli, koji se boduje za Centralnoevropsku zonu, Otvoreni šampionat Srbije i prvenstvo Makedonije. Reli dva jezera vozi se od Ohridskog preko čuvene Galičice do Prespanskog.

Na ceremonijalnom startu u subotu 29. juna koji je upriličen na samoj obali Ohridskog jezera „samo“ 13 posada, mnogi bi rekli malo, dok bi drugi rekli za novi početak više nego dovoljno, jer podsećanja radi reli je svakako najzahtevnija, najteža i najskuplja disciplina auto sporta. Istini za volju domaćini su se pripremili za značajno veći broj posada, što govori u prilog činjenici da su ozbiljno pristupili organizaciji, što je jasan signal posadama koje su se prijavile, pa se nisu pojavile da su propustili dobar reli. Za utehu može da im bude činjenica, da su naredne godine dobro došli.

Startni broj 1 nosi posada Vladica Rabrenović – Ana Golić, slede Željko Milutinović – Uroš Lukić...Pored pomenutih iz Srbije je došlo još sedam posada i plus četiri domaće, ukupno 13. Uz dužno poštovanje takmičarskim posadama više nego vredna pomena je ekipa predvozača u automobilu sa dve „nule“ Dejan Ilić Dženinks i Nenad Nikolić. Mnogi smatraju da „nule“ služe samo da najave takmičarske posade, međutim osnovna uloga posada sa tri, dve i jednom „nulom“ je da još jednom sagledaju situaciju na brzinskom ispitu i blagovremno jave, odnosno ukažu organizatoru u slučaju promena na terenu.

Ukupna dužina relija iznosi 218.36 kilometara, a od toga na četri brzinska ispita „otpada“ 54.68 kilometara. Start SS 1 Galičica – Ohrid zakazan je za nedelju 30. juna u 8.34 časova, sledi Galičica – Prespan u 10.57, a posle toga regruping i odlazak u servis. Treći specijalni ispit Galičica – Ohrid zakazan je u 13.45, a Galičica – Prespan 2 u 16.08. Idealno vreme za pobedničku posadu na ciljnoj rampi je 17.50 časova.

Jednom relista uvek relista

Od ideje do realizacije dug je put, ali je potrebno prvo i da se ista rodi. Čedomir Brkić relista od glave do pete došao je na ideju da Ohridsko jezero i okolinu valja vratiti u sport brzina na četiri točka, a na potpuno razumevanje naišao je kod Aleksandra Dimuševskog pozantijeg kao Vule. Ideja se poslednjeg vikneda juna lagano pretače u delo, sa tendencijom da će imati lepu budućnost.