IN MEMORIAM Mirko Butulija

25.02.2019

 

MIRKO BUTULIJA

(1976-2019)

___________________________________________________

Rođen 19. septembra 1976. godine u Dubrovniku, Mirko Butulija je svoje detinjstvo proveo u Trebinju, odakle dolazi u Beograd da nastavi školovanje. Bio jedan od onih koji se na svakom polju nesebično predavao i ostvarivao zapažene rezultate.

Od 2014. godine, za pet godina koliko je bio predsednik Auto-moto saveza Srbije, svojim predanim radom i kontinuiranim zalaganjem  uspeo je ne samo da očuva tradiciju, već i da podigne ugled naše organizacije u domaćim i  međunarodnim okvirima i ostavi nam danas AMSS kao društveno najodgovorniju i poslovno najuspešniju organizaciju u Srbiji u oblasti automobilizma i saobraćaja.

Kao čovek od umeća i autoriteta, uživao je veliko poverenje i ugled u međunarodnim organizacijama, čiji je AMSS član, o čemu svedoče i pozicije na kojima se nalazio. U 2017. godini je prvi u istoriji Balkana izabran za člana Upravnog odbora FIA Regije 1, a potom postaje i član Svetskog saveta za mobiliti i turizam FIA, jednog od dva najviša tela ove organizacije. Godine 2018. imenovan je i za člana Upravnog odbora FIA Međunarodne automobilske federacije Centralno-evropske zone, u kojoj se zalagao se za razvoj i popularizaciju auto-moto sporta u Srbiji.

Pasionirani ljubitelj dvotočkaša, uživao je ugled i u FIM ,Međunarodnoj motociklističkoj federaciji, kao predsednik Moto saveza Srbije, a svoju strast delio je i sa pripadnicima moto kluba Stara Hercegovina, koji je osnovao u Srbiji.

Kao diplomirani ekonomista, Butulija je bio i član Izvršnog odbora u “AMS Osiguranje” a.d.o. i uvaženi član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

U 2014. godini Butulija biva izabran za predsednika rukometnog kluba “Crvena zvezda” koji posle devetogodišnje pauze uzima trofej i osvaja Kup Srbije; i preuzima funkciju potpredsednika Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije.

Poreklom Hercegovac, Butulija je radio na očuvanju tradicije i običaja rodnog kraja, kroz Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” Beograd, u kom je obavljao funkciju potpredsednika.

Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

___________________________________________________

Komemoracija povodom smrti predsednika Auto-moto saveza Srbije Mirka Butulije biće održana u utorak 26. februara u 11 časova u Skupštini grada Beograda, u ulici Dragoslava Jovanovića 2, nakon koje sledi poslednji ispraćaj na Novom groblju u ulici Ruzveltova 50, sa početkom u 13:30 časova.

Opelo će biti održano u sredu 27. februara u 14 časova u gradskoj kapeli u Bileći. Sahrana će se obaviti na groblju u selu Mosko, Trebinje, u 15 časova.