Balačikić najbrži, kvarovi “skraćuju” listu?

19.05.2018

Uvodna trka Šampionata Srbije na brdskim stazama, pod nazivom “Stara planina 2018”, u organizaciji ASK G. A. G. A. Avala rejsing tima, doneo je vrlo interesantnu subotu na obroncima planinske lepotice Istočne Srbije. Već je subotnje jutro donelo prijatne momente, na igralištu FK Timočanin, gde su održani tehnički pregled i verifikacija. Kada je sve završeno, oko 10:00 sati, ni najveći optimisti nisu se nadali ovako “bogatoj” startnoj listi, na kojoj se našlo čak 39 imena! Izgleda da je i “staro i mlado” poteralo iz garaže sve one sprave koje su tokom zime (a poneke i tokom mnogih) zima skupljale prašinu. U tom raspoloženju ceo karavan premestio se u servisno parkište uz hotel Stara planina, koji se našao na usluzi svim tehničkim službama, meriocima vremena i sportskim funkcionerima takmičenja.

Pošto je u pitanju potpuno nova staza, direktor trke, Života Milić, ispoštovao je propisano Pravilnikom, pa je pre dva standardna treninga prethodio jedan slobodni, bez merenja vremena. Iako je to “penjanje” predviđeno za upoznavanje staze, čak se i u tu dešavalo da pojedinci naprave grešku i vožnju završe okretanjem, pa čak i u zaštitnoj ogradi!?

Jedan od onih koji je trkački vikend završio pre no što ga je realno i započeo, je i iskusni Dragan Zlatković. Popularni Zlaja se uželeo trkanja, pa je zato za ovu priliku pozajmio šampionski “ford fokus E1” od Alekse Radojkovića, pošto je brzi klinac seo u novu “hondu sivik”, pristiglu iz daleke Rusije. Kvar alternatora, uz problem s nosačem čitača radilice, tokliko je iznervirao opšte znanog Zlajkana da se zemunski veteran oprostio od trke i pre starta.

Bila je to velika šteta, jer su mnogi bili oduševljeni činjenicom da će se Zlatković opet potrkati i razgaliti publiku. Pošto su ostali uskraćeni za tu predstavu, navijači su se okrenuli ostalim brzim ljudima, a najbrži među njima bio je Dragan Balačikić, uslovno rečeno domaćin, koji je u svojoj “hondi sivik” nadmašio Dejana Čolovića u “ford fokusu E1”. Popularni Čola je na početku druge vožnje, na prvoj krivini, imao “šinske” tragove kočenja, ali će posle lakšeg odbitka od ogradu ipak napraviti svoju trkačku spravu za nedeljne trke. Tradicionalno brz i precizan bio je i Dejan Ilić, čovek koji je dobrim delom i trasirao ovu stazu, ali će i on, kao i Čolović, imati dosta posla tokom noći. Preciznije, daleko više. Naime, motor u čudesnom “jugu 65 E1” otkazao je tokom druge vožnje, pa se popularni Dženinks spakovao i krenuo put Čačka, gde će u garaži Nenada Savića, s kojim i “deli” ljubimca, pokušati da makar nešto “prikrpi” za nedeljno jutro, kako vredno bodovi, lični i klupski, ne bi otišli u nepovrat. Slične sreće bio je još jedan Kragujevčanin u identičnom automobilu, Dragan Lukić, kojem je zakazao menjač. Od ostalih valja pomenuti i odličnog Nemanju Kaluđerovića u klasi “mali N”, koji je ubedljivo na treninzima bio brži od rivala. Treba reći da je tehnička komisija prvi put vršila i uzorkovanja goriva za klasa I I II, i prema izveštaju tehničara, kod svih sedam kontrolisanih vozača bilo je sve u redu.

Sve ostale subotnje rezultate i plasmane, u generalnom i klasama, možete videti u sekciji rezultata sa brdske trke Stara planina 2018, a nama ostaje da samo uživamo u tri nedeljne vožnje. Prva od njih počinje u 11:30 časova, a svečano proglašenje pobednika biće u sali hotela Stara planina od 18:00 časova.

   

FOTO GALERIJA- Brdo - Knjaževac - Stara planina- BERANOVAC 2