Sport i bezbednost mogu i moraju zajedno!


Sport i bezbednost mogu i moraju zajedno!

U svečanoj sali Beogradskog sajma, u ponedeljak 27. marta Auto-moto savez Srbije (AMSS) i Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) potpisali su višegodišnje ugovore o saradnji sa predstavnicima gradova i opština koje žele da, pored ostalih sadržaja koje nude, budu poznati i po aktivnostima u auto i moto sportu. Osim sportskog aspekta, ugovori obuhvataju i obuku i treninge na polju povećanja bezbednosti saobraćaja, što je posebni istakao Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić:

„Na početku smo lepe inicijative, o njoj se priča godinu i po dana, da sportovi koji nisu toliko zastupljeni, a skupi za održavanje, dobiju svoje mesto u Srbiji. Želimo preventivno da delujemo kroz edukaciju o bezbednosti, a onda i kvalitetnije da primenimo delovanje vožnje automobilima“, rekao je Udovičić.

 

Osim konstatacije da ovakvi ugovori nedvosmisleno doprinose razvoju sporta i opština potpisnica, predsednik AMSS Mirko Butulija osvrnuo se i na poeban značaj dela o bezbednosti: "Ovaj sporazum između nas i lokalnih samouprava doneće promociji i bezbednosti saobraćaja. Opštine će ozbiljne podrzati auti i moto sport, nadam se da će ovo biti korak napred", rekao je Butulija.

 

Predstavnik agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović,  istakao je das u mladu generalno najugroženija grupa učesnika u saobraćaju, naznačivši da je focus celog projekta upravo i baziran i zamišljen kao “dvosmerna” edukacija mladih: „Mladi su najugrozeniji u saobraćaju sa kojima moramo posebno da radimo, pre svega na edukaciji. Neophodno je da pravila o ponašanju budu na pravi način svima dostupna“,zaključio je Stamatović. Podršku celoj akciji dali sui  naši trofejni vozači sa svetske i evropske scene, Dušan Borković i Nikola Miljković.  Kao momci koji su ponikli u kartingu, obojica su složni u razmišljanju da u opštinama koje su potpisale saradnju treba što više raditi na razvoju infrastructure za karting, jer je to “osnovna škola” budućm automobilistima, ali i “rasadnik” potencijalnih budućih predstavnika Srbije na međunarodnoj sceni.